В НБУ розповіли, що робити, якщо банки нав’язують вам послуги

Така інформація з’явилася на офіційній сторінці Національного банку України в соціальній мережі. Так, представники НБУ вирішили поділитися важливими порадами з громадянами в рамках проєкту «Захисти права», який направлений на підвищення обізнаності людей у фінансовій сфері.

Банківська карта. Фото: YouTube, скрін
Банківська карта. Фото: YouTube, скрін

Справа в тому, що чимало українців стикаються з тим, що банки можуть нав’язувати свої послуги. Наприклад, якщо громадянину треба отримати картку виключно для заробітної плати, працівники фінансової установи можуть починати вмовляти людину на оформлення кредитної картки (або ліміту) тощо. Насправді ж, як пояснили в Національному банку, представники фінустанов мають повне право запропонувати людині послугу, але не більше того.

Тобто, якщо ви вже відмовились на пропозицію відкрити кредитку, то вам не повинні пропонувати її знову, нав’язувати отримання послуги, яка вам непотрібна. Тим паче, що вимагати клієнта щось обов’язково придбати теж ніхто права не має. В НБУ зазначили, що це навіть є в статі 55 Закону України Про банківську діяльність. В документі прописано, що у працівників фінустанов немає права вимагати від клієнта придбання будь-яких товарів чи послуг від банку.

Що робити в разі, коли в фінансовій установі не дають вам картку без оформлення кредитки:

  • Написати заяву на ім’я керівника банку (відділення тощо);
  • Якщо фінустанова досі не припинила послуги, від яких ви відмовились, або ситуація не вирішується, то варто звертатися за допомогою до працівників Національного банку України (зробити це можна по телефону 0 800 505 240).

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що в уряді запровадили нову карантинну допомогу у вигляді виплати в розмірі 8 тисяч гривень. Тепер українцям пояснили, хто може отримати гроші від держави.

Також повідомлялося, що в Україні найближчим часом очікують подорожчання продуктів харчування. Стало відомо, на скільки більше доведеться витрачати.

Крім того, експерти пояснили, через які порушення можна отримати заборону на в’їзд в Польщу. Стало відомо, як карають заробітчан, які порушують правила.