Українцям пояснили, як отримати державну допомогу під час карантину

Нещодавно уряд запровадив чергову допомогу ФОПам у розмірі 8 тисяч гривень, як вже було в грудні минулого року. Тепер українці можуть подавати заявки на отримання коштів, однак в процедурі є деякі важливі деталі, передає YouTube-канал «Народна думка».

Гроші. Фото: YouTube, скрін
Гроші. Фото: YouTube, скрін

Хто може отримати виплату

Варто підкреслити, що така допомога надається ФОПам та найманим працівникам, які знаходяться в регіонах «червоної» зони карантину. Претендувати на такі кошти можуть ті працівники чи підприємства, КВЕДи яких зазначені в переліку (список нижче) . Серед тих, хто може отримати виплату, і представники торгівельної сфери, и представники сфери послуг (наприклад, салони краси). Тобто ті компанії, якім доведеться припинити або сильно обмежити свою роботу.

Як оформити допомогу

Зробити це можна так само, як і минулого року, за допомогою додатку «Дія». В додатку треба обрати меню «Послуги», а далі – «Одноразова допомога ФОПам та найманим працівникам». Вже після цього додаток перевірить, чи можете ви отримати такі виплати, після чого треба буде лише заповнити невеличку анкету.

Термін подання заяви – 30 днів з початку введення в вашому регіоні «червоної» зони карантину. Для отримання виплат треба мати реквізити банківської картки (IBAN). Знайти такі дані можна в спеціальному додатку вашого банку.

Нюанси, які можуть виникнути

Важливо, щоб КВЕД, за яким підприємець чи найманий працівник отримує допомогу, був основним. При цьому КВЕД повинен бути зареєстрованим не пізніше, ніж рік тому. Більше того, якщо мова йде про ФОПа-пенсіонера, то таким громадянам допомогу не надають. Хто ще не отримає 8 000 гривень:

  • Наймані працівники, які працюють за сумісництвом;
  • Наймані працівники, заробітна плата яких за останні три місяці перевищила 30 тисяч гривень;
  • Наймані працівники, роботодавці яких не сплатили Єдиний соціальний внесок за всі місяці останнього кварталу;
  • Підприємці, державна реєстрація яких складає менше трьох місяців;
  • Підприємці, які сплатили Єдиний соціальний внесок менше, ніж за шість місяців.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що державні служби регулярно перевіряють виплати громадянам. Так, в ПФУ пояснили, які надбавки в пенсіонерів можуть забрати. Стало відомо, які порушення фіксують частіше за все.

Також повідомлялося, що скоро українці отримають квитанції за майно. Мова йде про податок на нерухомість. Зазначається, що майно неплатників можуть забрати під заставу.

Крім того, українцям пояснили, як саме розраховують страховий стаж для пенсійних виплат. Стало відомо, які роки зарахують, а які – ні.