У Раду поданий законопроєкт про покарання студентів за плагіат

Українців пропонують карати за плагіат, а також списані контрольні, курсові або ж дипломні роботи. Сума штрафу, яку хочуть встановити автори законопроєкту, істотно перевищує стипендію. На сайті парламенту опублікований законопроєкт №5532.

Студенти. Фото: скріншот YouTube-відео
Студенти. Фото: скріншот YouTube-відео

Зазначено, що ініціаторами даного проєкту виступили народні депутати від пропрезидентської партії "Слуга народу", а також з "ОПЗЖ".

Вони пропонують ввести адміністративну відповідальність для студентів, які за допомогою чужої праці видають за свої контрольні, курсові або дипломні роботи.

У тексті документа зазначено, який буде загрожувати порушнику штраф і за які вчинки. Наприклад, пропонується ввести штраф у розмірі від 50 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для студентів, якщо буде встановлено, що вони отримували тексти від інших юридичних або фізичних осіб.

Іншими словами, в разі наявних доказів покупки тексту або плагіату, тобто використання матеріалів без відома автора як власні, студентам доведеться розпрощатися як мінімум з 850 грн до 5 100 грн.

При цьому, в разі встановлення повторного порушення студентом або ж аспірантом або докторантом протягом року, сума виросте і стане в рази більше за їх стипендії - в межах 8 500 до 25 500 грн.

У записці до законопроєкту автори пояснили такі величезні суми штрафу тим, щоб в учнів більше не виникало бажання знову користуватися чужою працею.

На цей час документ знаходиться на розгляді профільного Комітету ВРУ. Він повинен пройти спочатку ознайомлення в головному комітеті з питань правоохоронної діяльності, а потім його передадуть ще в ряд інших комітетів.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що в Міносвіти поділилися, як буде з 1 вересня проходити навчання: повернутися чи діти за парти або буде дистанційне навчання.

Також ми писали, що в ряді областей останній дзвоник у школах пройде пізніше, з'явився список.

Нагадуємо, що в МОЗ занепокоєні скороченням активності у школярів, через "дистанційки" вони по 10 годин на добу проводять в сидячому положенні.