Українцям повідомили, як оформити пенсію з дому

Поки в Україні триває адаптивний карантин, громадян просять не наражати своє здоров'я на небезпеку, дотримуючись усіх протиепідемічних заходів. Людям, що мають право вийти на заслужений відпочинок при досягненні відповідного віку нагадали про можливість оформити пенсію не виходячи з дому. Мінсоцполітики в Twitter проінформувало, як це можна зробити.

Пенсіонери. Фото: скріншот YouTube-відео
Пенсіонери. Фото: скріншот YouTube-відео

Не у всіх пенсіонерів є можливість та бажання годинами стояти у черзі у сервісному центрі Пенсійного фонду для подачі заяви на оформлення пенсії.

Тому, Мінсоцполітики нагадало про те, що є змога українцям подати усі необхідні документи через сайт Пенсійного фонду. Це можна зробити вдома, навіть не встаючи з дивану.

Відомство запустило сучасну модель призначення державної допомоги "в один дотик". Потрібно заповнити заяву та додати скановані копії необхідних документів.

На вебпортал Пенсійного фонду України може зайти будь-який громадяни країни, користуючись кваліфікованим електронним підписом або скориставшись системою GOVID, за допомогою банківської картки (BankID) або оператора мобільного зв`язку (MobileID).

Тільки отримавши за допомогою одного з описаних способів паролю можна увійти в особистий кабінет на сайті Пенсійного фонду. Там буде розділ "Заява на призначення пенсійних виплат", яку й треба заповнити. Разом з нею потрібно прикріпити проскановані документи.

Обов'язково треба вказувати, в якому форматі громадянин хоче отримати пенсійне посвідчення - як сучасну пластикову карту чи у звичайному вигляді. Відправлення документів потрібно підтвердити електронним кваліфікованим підписом.

За бажанням також можна обрати інформування щодо процесу розгляду заяви на призначення пенсії. У особистому кабінеті буде показано статус розгляду документів.

Вже після того, як українцю призначили пенсію, йому буде необхідно все ж таки звернутися до сервісного центру, щоб засвідчити надані документи особисто та забрати пенсійне посвідчення.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що українці можуть отримувати менше грошей по лікарняному, що хочуть змінити.

Також ми писали, що народні депутати підтримали рішення підвищити розмір пенсії до 16 тисяч гривень одній категорії громадян.

Нагадуємо, що опублікований законопроєкт щодо введення в Україні пенсійної накопичувальної системи.