Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт у якому передбачено підвищення пенсій

Верховна Рада, яка зібралася на позапланове засідання у четвер, 29 квітня, затвердила законопроєкт №4555 за основу. Він стосується пенсій призначених учасникам ліквідації на Чорнобильській АЕС.

Пенсии. Фото: СТЕНА
Пенсии. Фото: СТЕНА

Депутати підтримали проєкт закону, проголосувавши «за» 340-ма голосами.

В законі йдеться про підвищення пенсій інвалідам 1 групи, які на цей час в середньому отримують пенсію у 12 270 грн до 16 080 грн

Пенсіонерам учасникам ліквідаторам 2 групи інвалідності – підвищити виплати з 10 967 грн до 12 987 грн, для інвалідів 3 групи - з 8 129 до 8 917 грн.

Підвищення пенсій учасникам-ліквідаторам ЧАЕС заплановано для 39 481 особи, які знаходяться на обліку в пенсійному фонді.

В проєкті закону, зокрема в пояснювальній частині зазначається, що прийняття його потягне тиск на державний бюджет. Розмір додаткових видатків оцінюється у понад пів мільярда грн на 2021 рік, а саме 526,5 млн грн.

Проєкт на порталі ВРУ. Фото: скріншот rada.gov.ua

Варто зазначити, що сьогодні Верховна Рада також буде розглядати законопроєкт щодо впровадження нової пенсійної реформи. Доопрацьований документ представлятиме Галина Третякова. Він передбачає зменшення податків на роботодавців, та виділення цих коштів для нарахування на рахунки співробітникам.

Ініціяторка проєкту, раніше неодноразово наголошувала про те, що якби не прийняти найближчим часом проєкт про накопичувальну пенсійну реформу, то зовсім скоро знову прийдеться підіймати податки у пенсійні відрахування та збільшувати вік для виходу українцями на пенсію.

Раніше міністр фінансів, Сергій Марченко зазначав, що пенсійний фонд має "дірку" яка постійно зростає, наразі нестача у Фонді становить 195,6 млрд грн. Коштів, яких бракує, планують просити з держбюджету.

Як раніше писав портал Стена, українців обурює несправдливість у виплатах 8-ми тисяч від держави, кому не пощастило.

Раніше Стена інформувала, що малозабезпеченим сім'ям можуть припинити надавати допомогу, стали відомі причини, які приведуть до цього.

Нагадаємо, що для отримувачів субсидій з травня змінились правила, зміни в заяві та декларації про доходи, що змінилося.