В Україні змінюють систему лікарняних виплат

В Міністерстві соціальної політики розробили законопроєкт, який передбачає, що повну виплату у випадку лікарняної відпустки будуть отримувати тільки ті громадяни, які мають не менше 20 років страхового стажу. Зміни прокоментувала експерт в галузі трудового права кандидата юридичних наук, доцента Світлану Кожушко, передає інформаційне видання Факти.

Гроші. Фото: YouTube, скрін
Гроші. Фото: YouTube, скрін

Експерт зазначила, що на сьогодні стовідсоткову виплату за лікарняним отримують громадяни, які мають пільги. Зокрема, мова йде про постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, ветеранів війни, донорів тощо. Якщо ж казати про інших застрахованих громадян, то новий законопроєкт змінює розміри страхових виплат наступним чином:

  • 50 відсотків від середньої зарплатні – громадянам зі страховим стажем до 5 років (наразі – до 3 років);
  • 60 відсотків від середньої зарплатні – громадянам зі страховим стажем від 5 до 10 років (наразі – від 3 до 5);
  • 70 відсотків від середньої зарплати – громадянам зі страховим стажем від 10 до 15 років (наразі – від 5 до 8);
  • 80 відсотків від середньої зарплати – громадянам зі страховим стажем від 15 до 20 років (наразі 80 відсотків нікому не платять);
  • 100 відсотків від середньої зарплатні – громадянам зі страховим стажем більше за 20 років (наразі – більше 8 років).

Крім того, буде змінений термін, який повинен сплачувати роботодавець. Так, якщо зараз роботодавець сплачує перші 5 днів лікарняного, то планується, що сплачувати від буде вже 10 днів. Тільки після цього виплати буде нараховувати Фонд соціального страхування.

Однак експерт вважає, що підняття вимоги щодо стажу для отримання стовідсоткової середньої зарплати при лікарняному (з 8 років до 20 років страхового стажу) необґрунтоване. Спеціаліст підкреслила, що в деякі моменти, коли мова йде про захворювання та одужання, громадянам потрібна підтримка держави. Тож, вважає експерт, такі зміни можуть тільки збільшити стимул українців до трудової міграції.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що в Міністерстві соціальної політики розповіли, через що можуть бути припинені державні виплати малозабезпеченим сім’ям. Стало відомо, через які порушення допомогу можуть забрати.

Також повідомлялося, що вже з 1 травня в Україні будуть діяти нові правила щодо отримання субсидій. Українцям пояснили, кому можуть відмовити в отриманні державної допомоги.

Крім того, в Мінсоцполітики працюють над пенсійною реформою. Стало відомо, які зміни очікують на українців.