Великдень чудове осяйне свято, варто знати, як треба себе поводити у святкові дні

Пасха в Україні носить багато назв - Великдень, Святий або Світлий тиждень. У храмах у цей день відбувається особлива служба Божа. В усьому світі і в Україні цей день вважається однією з найважливіших подій.

Великдень. Фото: скріншот Youtube
Великдень. Фото: скріншот Youtube

Весь наступний тиждень, після Великодньої неділі також вважається святковим і називається Світлою седмицею. А понеділок називають "поливаним". У народі вважалося що коли полити когось у цей день водою з річки, та людина буде здорова й красива.

Для того, щоб цілий рік жити у достатку, треба вмитися водою зі срібного посуду.

В прадавні часи, на свято Великодня існували певні обмеження. На Великдень не можна займатися хатніми справами, і виконувати тільки нагальну роботу.

Великодні писанки. Фото: скріншот Youtube

Строго заборонено проливати кров навіть найменших тварин. Вважається що все живе у цей день тішиться Хрестовому Воскресінню.

Чоловікові і дружині було заборонено "христосатися" привселюдно, цим можна було накликати розрив стосунків.

В освячені продукти не можна викинути, ними пригощають друзів, та віддають їжу тим, хто злидарює. Вважається гріхом їсти освячену їжу по заході сонця. А шкаралупу від писанок, крашанок забороняється викидати через фіранку на двір.

Вважалось, що шкаралупою можна потрапити в Ісуса та апостолів, які в ці дні весь Світлий тиждень мандрують по землі у злиденному одязі. Також у весь Світлий тиждень необхідно подавати милостиню.

Великодні прикраси. Фото: скріншот Youtube

Варто, однак, пам'ятати, що наразі у країні локдаун і треба дотримуватися протиепідеміологічних правил. Можливо краще скористатися онлайн-трансляцією та не ходити до храмів. Якщо ж є сильна необхідність для того, ходити для освячення по одному представнику з сім'ї, а також мати при собі маску.

Як раніше писав портал Стіна, на Великдень можна зробити обереги на вдачу, здоров'я та гроші.

Раніше Стіна інформувала, що делегація УПЦ попросила Єрусалимського Патріарха молитов за Україну та вилетіла у Київ.

Нагадаємо, о 13:55 за Києвським часом у Єрусалимі зійшов Благодатний вогоень.