Як будуть боротися з боржниками за комуналку?

З кожним місяцем борги населення за спожиті комунальні послуги зростає, а через пандемію може зрости рекордних показників. Не дивлячись на ситуацію, боржникам за комуналку почали приходити масові судові позови. Крім того, боржники можуть залишитися без майна, якщо в них не буде грошей на погашення боргу. Деталі повідомляє Народна думка на YouTube-каналі.

Рахунки за комунальні послуги. Фото: скріншот YouTube-відео
Рахунки за комунальні послуги. Фото: скріншот YouTube-відео

Вже з початку квітня боржникам стали приходити повідомлення про необхідність розрахуватися за спожиті послуги, інакше на них буде поданий позов до суду.

Газопостачальна компанія у листі повідомляє, що виконала свої зобов'язання, надала послуги у повному обсязі, а ось споживач не виконав умови договору, тобто своєчасно не розрахувався з компанією.

При цьому, газопостачальна компанія подає на боржника позов, який у суді може розглядатися в односторонньому порядку, тобто боржника можуть не оповіщувати, де та коли відбудеться засідання.

Суд на основі суми на особовому рахунку у газопостачальній компанії визнає споживача боржником. Якщо протягом тижня боржник не подає оскарження, а він може й не знати про те, що судове засідання вже відбулося, то справу передають судовому виконавцю.

Далі вже уповноважені особи будуть намагатися повернути борг, вони можуть у будь-який момент прийти до помешкання боржника та забрати його майно у рахунок погашення боргу за газ.

Якщо майно коштує дорожча за розмір боргу, тоді суму погашення боргу забирають, а частину повинні відшкодувати власнику майна. Однак, треба розуміти, як судові виконавці оцінюють майно.

Наприклад, річ, за яку власник віддав 10 тисяч гривень, можуть оцінити лише у 3-4 тисячі гривень. За правилами, таке конфісковане майно повинні продати на аукціоні, однак частіше за все його продають раніше. Чим більша сума боргу, тим коштовніші речі можуть конфіскувати, навіть автомобіль.

Листом боржника інформують, що його справу збираються передати до суду. Крім суми боргу, треба ще сплатити судовий збір, який складає приблизно 2 тисячі гривень. Тобто після суду, якщо у людини був борг на 3 тисячі, то їй треба буде сплатити вже 5 тисяч, а ще треба порахувати податки й інші витрати.

Виявилося, що під час карантину відключити боржника від послуг газопостачальники не мають право, а от через суд стягнути гроші, що вчасно людина не сплатила, можуть.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що українцям слід бути готовими до здорожчання тарифу на електроенергію, на скільки зростуть ціни.

Також ми писали, що газопостачальники опублікували тарифи на газ для населення, які діятимуть у квітні.

Нагадуємо, що Мінфін прозвітував про верифікацію виплат субсидіантів та пільговиків, які порушення були зафіксовані.