Де в Україні найвищі зарплати

В умовах коронакризи більшість українців хвилює свій дохід, адже багато роботодавців не можуть виживати через постійні обмеження та змушені скорочувати штат. Однак, є в Україні регіони, де заробітна плата є найвищою по країні. Даними поділилася Державна служба статистики.

Гривны. Фото: скриншот YouTube-видео
Гривны. Фото: скриншот YouTube-видео

Попри пандемію, викликану поширенням коронавірусної інфекції, в Україні суттєво зріс показник середньої заробітної плати до 12 549 грн за лютий 2021. Вказано, що ще у січні він складав 12 337 грн.

Тобто усього за місяць зростання склало 1,7%. А якщо порівнювати дані за рік, то з лютого 2020 році середня зарплата зросла на 15,7%.

Також Держстат склав список регіонів, де зараз платять найвищі зарплати:

  • У Києві середня зарплата складає 18 504 грн;
  • У Донецькій області - 13 224 грн;
  • Київська область - 12 747 грн;
  • Запорізька область - 12 422 грн;
  • Миколаївська область - 12 392 грн.

Водночас у Кіровоградській області зафіксований найнижчий розмір середньої заробітної плати - всього 9 903 грн.

Варто зазначити, що у лютому поточного року середня заробітна плата була у 2,1 раза вищою за рівень мінімальної зарплати, що встановлена на рівні 6000 грн.

До слова, нещодавно прем'єр-міністр Україні Денис Шмигаль заявив, що Уряд поставив собі задачу через 10 років довести рівень зарплати в країні до рівня Польщі та Словаччини.

Саме до Польщі частіше за все їздять на заробітки українці, оскільки це найближча європейська до нас країна. За даними Інституту демографії та соціальних досліджень у 2021 році кількість трудових мігрантів складає 2,5-3 млн громадян.

Не виключено, що через пандемію частина українців відклала плани поїхати за кордон, однак досить велика частка людей, згідно з даними "Рейтингу" - 38% опитуваних задумувались про те, щоб поїхати за кордон на заробітки.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що Польща може заборонити в'їзд заробітчанам до країни на роки, стала відома причина.

Також ми писали, що стало відомо, як змінився рівень зарплати, тарифи та пенсії з того часу, як президентом України став Володимир Зеленський.

Нагадуємо, що українцям, що проживають у регіонах "червоної" карантинної зони Уряд пообіцяв допомогу, як її отримати, коли подавати заявку та про які суми йдеться.