Зміни запрацювали ще з квітня

Багато українців хвилює питання отримання пенсій. На період дії карантину українці, що досягнули відповідного віку та виконали умови по стажу, можуть претендувати на пенсію. Подати заяву можна не виходячи з дому. Пенсійний фонд України повідомив, як тепер призначають пенсію та проводять перерахунок виплат громадянам.

Сервісний центр ПФ. Фото: скріншот YouTube-відео
Сервісний центр ПФ. Фото: скріншот YouTube-відео

На сайті Пенсійного фонду з'явилася важлива інформація про зміни, що почали діяти ще з 1 квітня. Для того, щоб облегшити українцям отримання пенсії, є можливість подавати заяву через особистий кабінет.

Усі заяви про призначення пенсії потім опрацьовують спеціалісти. Знедавна фахівці відомства стали застосовувати принцип екстериторіальності.

Це означає, що усі заяви на призначення пенсій від громадян опрацьовують у бек-офісах територіальних органів Пенсійного фонду.

Розгляд кожної заяви відбувається за певною чергою та не залежить від того, де проживає пенсіонер чи де він подавав заяву на призначення або перерахунок виплати.

Також вказано, який результат очікується у зв'язку з новими правилами:

  • До пенсійного законодавства буде застосований єдиний підхід;
  • За діями фахівців буде проводитися прозорий контроль з центральних відділень;
  • Буде скорочено особисті контакти фахівців з громадянами;
  • Тепер звернення та опрацювання заяв не пов'язані з територіальним принципом;
  • Не треба довго чекати прийняття рішення спеціалістів;
  • Навантаження на працівників Пенсійного фонду зменшені.

Заяву про призначення або проведення перерахунку пенсій можна подавати у сервісному центрі або ж через вебпортал Пенсійного фонду. Його фіксують в єдиному електронному журналі реєстрації заяв.

Після цього автоматично формується черга з заяв. В залежності від типу звернення та термінів розгляду, ці заяви розподіляються між 25 бек-офісами, що знаходяться по всій Україні.

Інфографіка. Фото: ПФ

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що з червня відбудеться черговий перерахунок виплат, кому очікувати підвищення.

Також ми писали, що підвищення прожиткового мінімуму призведе до зміни розміру мінімальної пенсії, на скільки зросте розмір виплат та коли.

Нагадуємо, що страховий стаж для отримання пенсії незабаром стане неважливим, які зміни очікують українців та коли.