Вже в липні українцям піднімуть ціну на електроенергію

В Україні спостерігається посткарантинна криза, але влада анонсує підвищення комунальних платежів, зокрема вартість електроенергії, яка на цей час складає 1,68 за кіловат, та за інформацією Укренерго не покриває навіть собівартості продукту.

Лічильник для електроенергії. Фото: скріншот Youtube
Лічильник для електроенергії. Фото: скріншот Youtube

Тому у липні плата за світло буде зростати. Яким чином та на скільки "вдарить" здорожчання по гаманцях українців, - до одностайності чиновники у цьому питанні ще не дійшли. Однак, вже є приблизні цифри, які називають у Міненерго та НКРЕКП.

Юрій Бойко, заступник міністра енергетики України, заявив, що одного тарифу для всіх може не бути. Так, за його даними, найдешевша електроенергія має бути у Києві та Дніпропетровській області, а найдорожча ціна за розрахунками в Івано-Франківській і Луганській областях. За словами чиновника станом на зараз, у східних та західних областях вартість світла для жителів вже тепер мала б знаходитись на позначці - 4 грн.

Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг розробила кілька сценаріїв покрокового підвищення ціни на світло для домогосподарств від 2021 року до третього кварталу 2023 року.

Протягом поточного - Кабмін може підвищити вартість електрики на 15%, у липні 2021 року цінники в платіжках виростуть до 2,22 гривні, потім відбудеться ще 30% подорожчання, це ймовірно станеться у 2023 році.

В Україні добувають електроенергію на АЕС, ТЕС, ГЕС та за допомогою вітрильників, сонячних батарей та геотермальної енергії.

Варто зазначити, що підвищення цін на електрику зумовлюють тим, що плати за електрику бракує навіть покрити собівартість. Вся вартість кіловата складається, ще з доставки електроенергії, тариф на її передачу по високовольтних мережах НЕК "Укренерго"; тариф на розподіл по низьковольтних мережах операторів систем розподілу та податки.

Як раніше писав портал Стіна, деякі аналітики припускали, що вартість електроенергії для українців може зрости удесятеро.

Раніше Стіна інформувала, що через зростання ціна на газ на європейських хабах, ціна в Україні на блакитне паливо також може підскочити.

Нагадаємо, експерти прогнозують, що в Україні з'явиться чотири тарифи на електроенергію, згідно з використанням ресурсу.