В уряді розповіли, які підвищення виплат пенсіонери отримають найближчим часом

Про це голова Міністерства соціальної політики Марина Лазебна розповіла в ефірі телеканалу «Україна 24». За її словами, чимало громадян отримають доплати до пенсійних виплат вже влітку. Стало відомо, кого це торкнеться.

Пенсіонери в Україні. Фото: YouTube, скрін
Пенсіонери в Україні. Фото: YouTube, скрін

За словами Марини Лазебної, таке підвищення прописано в реформі 2017 року. Справа в тому, що доплати повинні отримати ті громадяни, які за різними причинами не отримали індексації в 2019-2020 роках. Такі пенсіонери отримають доплату у розмірі 100 гривень. Варто зазначити, що якраз 100 гривень – це мінімум, який додавався громадянам під час березневої індексації.

Варто зазначити, що в середньому в результаті індексації було підвищення приблизно на 300 гривень. Про це раніше казав прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Крім того, як казала вже Марина Лазебна, цього року будуть і інші підвищення. Наприклад, влітку та в грудні через те, що в Україні зростає прожитковий мінімум. Слід підкреслити, що у випадку індексації підвищення у всіх були різні, так як це залежало від індивідуальних факторів. Наприклад, кількість років страхового стажу, розмір заробітної плати тощо.

Міністр соціальної політики також підкреслила, що вона знає і про проблему пенсій чорнобильцям. За словами Марини Лазебної, в Мінсоцполітики вже розробили декілька законопроєктів з приводу підвищення таких виплат. Згідно з ініціативами урядовців, мінімальні виплати чорнобильцям повинні зрости в два рази. При цьому виплати для них в середньому повинні бути більше на 40 відсотків.

Варто зазначити, що наразі це лише законопроєкти, тобто – документи не набули сили. Попереду ще голосування в Верховній Раді. Після того, як депутати підтримають такі зміни, а президент підпише документ, то виплати у чорнобильців зростуть.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що вже з травня в Україні діють нові правила щодо нарахування субсидій на комунальні послуги. Тепер експерти пояснили, як треба переоформлювати державну допомогу.

Також повідомлялося, що експерти розповіли, через що українців можуть не пускати за кордон. Як виявилося, серед причин можуть бути і заборгованості. Зокрема, і з приводу комунальних послуг, і з приводу аліментів.

Крім того, прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів, як українці будуть отримувати виплати від ПФУ вже з вересня поточного року. Стало відомо, до чого варто готуватися громадянам.