У суботу 1 травня у світі та Україні відзначають кілька свят, одне з яких свято пам'яті святого Косми

Традиційно 1 травня українці святкують день праці. Також цей міжнародний день відзначають у 143 країнах світу. Проте є й інше свято, яке вшановують християни. Це день пам’яті священномученика Косми Халкідонського. Про це пишуть на сайті Sinoptik.

Свято 1 травня. Фото: скріншот Youtube
Свято 1 травня. Фото: скріншот Youtube

Цей святий був священником, єпископом, а у народному календарі цей день називають Косми-городника. За віруваннями, 1 травня спостерігали за погодою, та порались у городі. Традиційно, травень починався з сівби.

Якщо в цей час вже розквітла вільха, то можна було висівати гречку. А якщо розпускали свої квіточки фіалки – то час було сіяти редиску, моркву, цибулю, та зелень.

Висіваючи городину, загадували бажання, яке мало здійснитися, якщо паростки дадуть плоди.

Якщо з неба падав дощ, то цією водою змочували волосся, вважалося, що від дощової травневої води воно ростиме швидше та міцніше.

Напередодні посівних робіт, насіння треба було змочити у колодязній воді, а у сам колодязь кинути мідяка. Так само можна було змочити насіння у річковій або джерельній воді.

Літургія. Фото: скріншот YouTube

Народні прикмети

Зозуля кує – настають теплі днинки.

День спекотний, то друга половина місяця буде холодною.

1 травня прохолодно, то решта місяця буде тепло.

Зацвіла горобина – холод не настане.

На черемшині листочки з’явилися – пора висаджувати картоплю.

Дощ – до плідного урожаю жита.

Цікаво, що 1 травня відзначають у багатьох європейських країнах. В Іспанії цей день носить назву Зелений Сантьяго. Це свято квітів і закоханих.

Сучасна історія свята свідчить, що 1 травня 1886 американські робочі організували страйк з вимогою 8-годинного робочого дня. Страйк і супутня демонстрація закінчилися кровопролитним зіткненням з поліцією.

Як раніше писав портал Стіна, синоптики назвали регіони, де пройдуть дощі. Прогноз погоди на суботу - ніч холодна, день - спекотний.

Раніше Стіна інформувала, що Великдень можна провести сидячи вдома, а кошики освятити онлайн. Розклад літургій.

Нагадаємо, ми писали які прикмети існують на страсний чистий четвер, та історію свята.