Страсна неділя-2021: історія, традиції та заборони

У православних християн триває Страсний тиждень перед Великоднем, який у 2021 році святкується вже у цю неділю, 2 травня. Страсна п'ятниця 30 квітня має певні заборони, яких віряни повинні суворо дотримуватися, повідомляє sakhalife.ru.

Страсна п'ятниця. Фото: скріншот YouTube-відео
Страсна п'ятниця. Фото: скріншот YouTube-відео

Страсна п'ятниця має свою історію, яку знає кожен християнин. У цей день Ісус Христос терпів великі муки, адже над ним відбувся суд, а потім розп'яття та смерть на Голгофі.

У церквах у цей день не проводять літургію, оскільки то були страшні події. Один з учнів Ісуса Христа Юда дізнавшись вирок суду, взяв 30 срібників та намагався їх повернути первосвященникам.

Однак, вони побоялися взяти ці гроші на потреби храму та витратили їх, щоб купити землю на поховання безхатченків. Відтоді ту землю прозвали "Земля крові".

З самого ранку розпочався суд над Ісусом Христом. Римський правитель Понтій Пілат не знайшов провини Ісуса Христа, і відправив його до царя Ірода, який славився особою жорстокістю.

Він дав наказ вдягнути Ісуса Христа у білий одяг та відправити знову до Пілата. Римський правитель хотів відпустити Ісуса Христа та згадав про традицію на юдейську Пасху відпускати одного з засуджених. Однак, натовп кричав, щоб його розіп'яли.

Церква. Фото: скріншот YouTube-відео

Тоді Пілат дав наказ бити Ісуса Христа, щоб натовп побачив його біль та просив про його помилування в нього. Натовп ще дужче кричав та вимагав покарання. Тому Понтій відпустив Вараву, а Ісуса Христа повели на смерть.

Заборони:

  • У цей день вже не можна робити важкої роботи, саджати навіть квіти не радять. Усі важливі справи треба зробити до четверга.
  • Треба суворо дотримуватися посту - не їсти м'яса, молочних продуктів, заборонено вживати алкоголь.
  • Це день великого жалю, тому не можна сміятися.

Дозволяється:

  • Молитися, плакати, каятися. Віряни згадують смерть та катування Ісуса Христа.
  • Посеред храму виносять плащаницю, до якої підходять віряни, щоб торкнутися ніг померлого Христа та поплакати.

Плащаниця. Фото: скріншот YouTube-відео

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що опублікований графік літургій на Великдень-2021 по телебаченню онлайн.

Також ми писали, що синоптик Наталка Діденко спрогнозувала погоду на Великдень.

Нагадуємо, що як правильно та чим пофарбувати яйця без хімії.