МОН відмовило у виплатах надбавки вчителям

Українським вчителям не затвердили карантинні надбавки у вигляді 50% посадового окладу. Про це повідомила заступник міністра освіти Віра Рогова у своїй відповіді на запропоноване звернення нардепів щодо встановлення працівникам закладів освіти компенсації за роботу в небезпечних умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я.

Школа, учні, вчитель, карантин. Фoто: скріншот Youtube
Школа, учні, вчитель, карантин. Фoто: скріншот Youtube

У зверненні до МОН група депутатів запропонували виділити з держбюджету кошти на виплати вчителям, як компенсацію за роботу в небезпечних умовах. Відомо, що під час карантину працівники освітніх закладів виходили на роботу, чим підставляли під ризик своє психологічне та фізичне здоров'я.

Проте, як пояснюють в Міністерстві, такі виплати потягнуть за собою чималу суму витрат з державного та місцевого бюджетів, не передбачені на 2021 рік.

Проте у чиновники пропонують використати кошти на виплати заробітних плат з фонів зарплат, затверджених у кошторисах доходів та видатків, та встановити працівникам освітніх закладів конкретні розміри посадових окладів та доплат і надбавок до них.

Керівникам освітніх закладів пропонують установити таку надбавку для викладачів та непедагогічним працівникам такі надбавки. Вони можуть становити 50% посадового окладу.

Також, за словами Віри Рогової, МОН рекомендувало спрямовувати залишки освітньої субвенції, які накопичилися на рахунках місцевих бюджетів, на забезпечення дистанційного навчання та для преміювання вчителям.

МОН зазначили, що місцева влада може на своєму рівні приймати рішення про додаткове стимулювання вчителям, та встановити їм виплати з міських бюджетів.

Як раніше писав портал Стена, через посилені карантинні обмеження, в Україні перенесено дату пробного ЗНО-21.

Раніше Стена інформувала, що школярів звільнили від ДПА у 2021 році, відповідний указ підписав Президент України Володимир Зеленський.

Нагадаємо, в Україні скорочують школи, ситуація найбільш гостра у селах, де навчається мала кількість учнів. Деякі населені пункти залишаються без освітніх закладів.