Хто винен та що робити?

У законодавстві України передбачена можливість достроково вийти на пенсію робітниками, що працюють у важких або шкідливих умовах. Однак, такі пенсіонери опинилися заручниками бізнесу через накопичення боргів понад 15,3 млрд грн. Мінсоцполітики розповіло подробиці.

Гаманець. Фото: скріншот YouTube-відео
Гаманець. Фото: скріншот YouTube-відео

Після того, як Україна здобула Незалежність у 1990-их роках, багато підприємств були приватизовані. Тобто держава перестала бути єдиним працедавцем. Тому, з 2004 року згідно з законом України, дострокові пенсії для людей, що працюють в шкідливих або важких умовах, фінансують роботодавці.

Це відбувається наступним чином:

  • Пенсійний фонд виплачує дострокову пенсію с отриманого ЄСВ. Тобто це ті кошти, що призначені на виплати пенсій усім громадянам, а не на пільгові пенсії;
  • Підприємство, на якому пропрацювала особа до виходу на пенсію згідно з пільговими умовами, відшкодовує цю суму Пенсійному фонду.

Виходить, що усі пенсіонери фактично кредитують бізнес, який використовував працю людей, пропрацювавши у шкідливих та важких умовах.

Бізнес мав би повернути ці кошти пенсіонерам, однак на даний час цей механізм вже не працює. Тому з держбюджету виділяються додаткові кошти на фінансування. Проблема в тому, що ситуація й далі буде погіршуватися.

На даний час з 1000 подібних підприємств понад 8000 мають заборгованість з відшкодування пенсій, з яких 2500 взагалі є економічно неактивними, тобто не мають грошей для погашення боргів.

Загальна заборгованість вже сягнула понад 15,3 мільярда гривень. За останні 10 років ця сума зросла у 5 разів та щороку надалі буде збільшуватися приблизно ще на 1,5 мільярда грн.

Через це люди стали заручниками, вони не можуть підтвердити, що мають право на дострокову пенсію.

Якщо підприємство ліквідовано або його реорганізували, людині часто важко зібрати усі необхідні документи. Крім того, чинний механізм фінансування дострокових пенсій не стимулює роботодавців до покращення умов праці своїм робітникам.

Тому, Уряд пропонує таким роботодавцям підвищити розмір ЄСВ, з якого і будуть фінансувати дострокові пенсії.

Раніше портал "Стена" повідомляв, що Пенсійний фонд показав, у кого розмір пенсії сягнув 77 тисяч гривень.

Також ми писали, що українцям розповіли, хто зможе отримати 7000 грн пенсії.

Нагадуємо, що названий розмір допомоги по безробіттю українцям, що залишилися без роботи під час карантину.