В уряді вирішили змінити правила надання державної допомоги на «комуналку»

На сьогодні такі виплати отримують понад 3 мільйона громадян, однак скоро така цифра може зменшитися через нововведення. Така інформація з’явилася на офіційній сторінці газети «Пенсійний кур’єр» в соціальній мережі.

Субсидії в Україні. Фото: YouTube, скрін
Субсидії в Україні. Фото: YouTube, скрін

Зазначається, що представники влади пропонують переглянути субсидії тим громадянам, які:

  • Зберігають кошти на депозитах;
  • Їздять закордон;
  • Купують валюту, коштовні метали;
  • Хоча б раз за рік придбали щось дороге (на суму від 50 тисяч гривень).

Ситуацію прокоментував заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко. Він зазначив, що це адресна допомога, яка повинна надаватися тим, хто не може платити, а не «не хоче». Перепризначення субсидій почнеться вже з 1 травня, пояснив представник Мінсоцполітики.

Експерт підкреслив, що на сьогодні в Україні вже почали детально перевіряти все, що стосується права громадянина на отримання субсидій. Результати таких перевірок показали, що далеко не всі, хто отримує пільги, має на це право. Наприклад, розповів Віталій Музиченко, була ситуація, коли людина отримувала субсидію на комунальні послуги, а вже через кілька тижнів купує валюту на майже мільйон гривень.

Тож тепер, ті громадяни, які купують валюту на такі величезні суми, точно не зможуть отримувати державну допомогу на сплату комунальних послуг. Крім того, хочуть ввести обмеження й для тих, в кого два житлових помешкання, або два автомобіля. Після таких змін на кілька відсотків одержувачів таких пільг точно стане менше. Варто також нагадати, що отримувати субсидію не вийде, якщо в громадянина є борги за комунальні послуги.

Більше того, зміни будуть і для пенсіонерів. Так, вже з 1 вересня вони почнуть отримувати виплати виключно на банківські картки (наразі чимало українців користується задля цього доставкою). За думкою Віталія Музиченко, це дозволить розвиватися банківським послугам у різних куточках України (враховуючи села). До того ж, каже він, банки теж будуть мати можливість займатися доставкою виплат.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що в уряді хочуть запровадити нульовий ПДВ на авіаквитки. Зазначається, що такий крок може допомогти туризму в Україні.

Також зазначалось, що в Пенсійному фонді України зробили важливу заяву про квітневі пенсії. Стало відомо, скільки коштів ПФУ надіслав на виплати громадянам.

Крім того, вже з 1 травня в Україні можуть змінити тарифи на електроенергію. Стало відомо, на скільки можливе таке зростання вартості комунальної послуги.