Вербна неділя 2021: традиції та звичаї

У цьому році Великдень 2021 припадає на 2 травня, але перед святкуванням цього великого для християн церковного свята, відмічають ще й Вербну неділю. Детально про звичаї та традиції у цей день повідомляє УНІАН.

Верба. Фото: скріншот YouTube-відео
Верба. Фото: скріншот YouTube-відео

Вербна неділя, як і Великдень є перехідним святом, тому щороку їх відмічають у різні строки. Дата Вербної неділі залежить від дня святкування Великодня.

Традиційно Вербну неділю відзначають за тиждень до Великодня, отже у 2021 році ця дата припадає на 25 квітня.

У цей день християни святкують входження Ісуса Христа в Єрусалим. Він в'їхав у місто на віслюку, жителі кидали на дорогу, по якій їхав Ісус квіти, пальмові гілки та клали одяг біля його ніг.

Верба. Фото: скріншот YouTube-відео

Традиції та звичаї

Зараз підготовка до свята починається у вірян за декілька днів до святкування Вербної неділі. Люди зрізають гілочки верби та ставлять її в воду, щоб до свята вони встигли розпуститися.

Саме гілочки верби у тих країнах, де не ростуть пальми заміняють, пальмові гілочки. Також верба асоціюється з оновленням та новим життям, оскільки це єдине дерево, що розпускається ранньою весною.

З вечора суботи в церквах починається святкове богослужіння, а потім й освячується верба.

Освячення верби. Фото: скріншот YouTube-відео

Віряни потім зберігають ці гілочки цілий рік, оскільки вірять в її силу захищати оселю. Також існує ще один звичай, про який знають геть усі. Освяченими гілочками верби треба легенько побити рідних та знайомих та промовити: "Не я б'ю – верба б'є, віднині за тиждень Великдень". Ще один вислів досить популярний: "Не я б'ю, верба б'є. Будь здоровий як вода і багатий як земля".

Таким чином, люди нагадують про приближення великого свята та бажають один одному міцного здоров'я.

Прикмети на Великдень 2021

  • Хороша погода на свято обіцяла гарний врожай фруктів;
  • Вітряна погода прогнозувала прохолодне літо;
  • Морози на Великдень свідчили про гарний врожай пшениці;
  • Щоб вдома був добробут та достаток, на Вербну неділю треба пересадити кімнатну квітку. Якщо після цього вона почне гарно рости, значить треба очікувати прибутку, а якщо зів'яне - будуть збитки;
  • Дівчатам, які хочуть швидше вийти заміж, потрібно вночі наламати гілок молодої верби та покласти їх біля ліжка. Увесь день на свято потрібно думати про кохану людину;
  • Перед важливою справою слід з'їсти кілька бруньок з освяченої верби, щоб супроводжувала удача;
  • Для гарного врожаю слід увіткнути в землю гілочку верби перед польовими роботами;
  • Щоб позбавитися страхів та стати рішучим, у Вербну неділю після того, як прийшли з церкви, слід вбити в стіну кілок з освяченої гілки верби.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що ми порівняли ціни, у скільки обійдеться великодній кошик у 2021 році у порівнянні з торішнім.

Також ми писали про те, як пофарбувати яйця на Великдень 2021 натуральними барвниками для яскравого кольору.

Нагадуємо, що стало відомо, скільки вихідних буде в українців на травневі свята у зв'язку зі святкуванням Великодня.