Міністр соціальної політики пояснила, що буде зі страховим стажем в карантин

Під час карантину (особливо якщо згадати про локдаун та «червоні» зони) багато українців стикнулися з фінансовими труднощами. При цьому чимало громадян втратили роботу. Тепер міністр соціальної політики Марина Лазебна пояснила, що час локдауну буде зарахований в страховий стаж.

Марина Лазебна. Фото: YouTube, скрін
Марина Лазебна. Фото: YouTube, скрін

Варто зазначати, що це стосується не всіх. За словами голови Міністерства соціальної політики, зарахують в страховий стаж період карантину лише тим, хто в цей час отримував соціальну допомогу, зокрема – виплати по безробіттю. Тобто, якщо ви просто втратили роботу, то для отримання страхового стажу в цей період вам треба встати на облік в Державну службу зайнятості, та офіційно зареєструватися безробітним.

По суті, українцям у вигляді додаткового стажу компенсують час, коли вони отримували соціальну допомогу. Марина Лазебна також додала, що цей крок необхідний для того, щоб українці в майбутньому на собі не відчули наслідки пандемії, а також фінансової кризи. Справа в тому, що надалі страховий стаж буде дуже важливий для пенсіонерів. Нагадаємо, що зараз, під час пенсійної реформи, в Україні поступово збільшують вимоги до стажу задля виходу на заслужений відпочинок.

Наприклад, цього року для того, щоб вийти на пенсію в 60 років, треба мати не менше 28 років. В 2022 – поріг збільшиться до 29 років. Таким чином, поріг буде збільшуватися аж до 2028 року, коли в 60 років на пенсію зможуть вийти лише громадяни з мінімум 35 роками страхового стажу в наявності. Якщо ж в 60 років стажу не вистачає – доведеться ще допрацьовувати.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що українцям пояснили, як розраховується розмір субсидії на комунальні послуги. Також стало відомо, хто не зможе отримати таку допомогу від держави.

Також повідомлялося, що в «Нафтогазі» вже з 1 травня автоматично переводять клієнтів на новий тарифний план. В компанії пояснили, як саме будуть сплачувати українці за блакитне паливо.

Крім того, українці стали скаржитися на затримку соціальних виплат. Стало відомо, що відбувається з державною допомогою.