В Мінсоцполітики пояснили, як розраховується розмір допомоги на сплату «комуналки»

Таку інформацію можна побачити на офіційному порталі відомства. Варто зазначити, що допомогу від держави на сплату комунальних послуг отримали вже 2,95 українських домогосподарств. При цьому розмір виплат цього року зріс приблизно на 13,6 відсотків.

Субсидії в Україні. Фото: YouTube, скрін
Субсидії в Україні. Фото: YouTube, скрін

Цікаво, що найбільший середній розмір субсидії зафіксували в Ровенській області (2 012 гривень). В той самий час найменший середній показник в Одеській області (1 193 гривні). Цікаво, що більшість українців вже отримує монетизовану допомогу: так, 4,52 мільярда гривень вже пішло на сплату допомоги в готівковій формі, а 274 мільйона – на сплату безготівкової форми.

Як розраховують розмір субсидії?

При розрахунку розміру виплат в органах соціального захисту враховують дохід домогосподарства (навіть тих членів родини, які зареєстровані за місцем проживання, але фактично там не живуть). В результаті обчислюють розмір обов’язкового платежу з урахуванням прожиткового мінімуму (наразі це 2 189 гривень).

Сама основна формула в результаті виглядає так: обов’язковий відсоток платежу множать на середньомісячний сукупний дохід домогосподарства.

Формула розрахунку виплат. Фото: msp.gov.ua

Хто не може отримати допомогу?

Для того щоб мати змогу отримувати такі гроші від держави, варто звернутися до представників органів соціального захисту. Мати з собою варто заяву на отримання допомоги, а також – декларацію про доходи. Вже далі спеціалісти будуть вирішувати, чи дадуть вам соціальні виплати. Відмовити можуть, якщо:

  • Є заборгованість за комунальні послуги вища за 340 гривень;
  • Житло перевищує встановлені норми (для квартири норма – до 60 квадратних метрів, для приватного будинку – до 120 квадратних метрів);
  • Якщо не повернута переплата з минулої допомоги;
  • Якщо є придбання на суму вищу за 50 тисяч гривень за останній рік;
  • Якщо громадянин (чи його родич) не сплачував аліменти більше трьох місяців;
  • Якщо громадянин не вчиться, не працює та не стоїть на обліку в центрі зайнятості;
  • Якщо є автомобіль, якому менше п’яти років.

Отримання допомоги. Фото: msp.gov.ua

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що в Україні хочуть збільшити виплати на дітей. Зазначається, що такий законопроєкт вже розробили в Міністерстві соціальної політики. Стало відомо, скільки грошей отримають молоді батьки.

Також повідомлялося, що в уряді ухвалили рішення одо стипендій для учасників ЗНО. Тепер ті абітурієнти, які складуть тести на високі бали, зможуть отримати гроші від держави. Стало відомо, кому така допомога не світить.

Крім того, українці стали скаржитися на затримку соціальних виплат. Громадянам пояснили, що відбувається з державною допомогою.