В Пенсіонному фонді Україні дефіцит коштів

Нещодавно представники ПФУ звітували про дефіцит. Як виявилося, перший квартал цього року закінчився для фонду «мінусом» в 7,5 мільярдів гривень, передає видання Економічна Правда. Зазначається, що схоже на те, що в уряді в процесі підвищення соціальних виплат та введення допомоги для підприємців не врахували те, які можуть бути наслідки для ПФУ.

Гроші. Фото: YouTube, скрін
Гроші. Фото: YouTube, скрін

Варто зазначити, що в 2021 році доходи Пенсійного фонду дійсно стали майже рекордними. Мова йде про суму 495,5 мільярдів гривень. Приблизно 195,5 мільярдів – це кошти з державного бюджету, а інші 294 мільярда – надходження від Єдиного соціального внеску. Однак все ж таки вже в січні-безезні ПФУ отримав менше грошей з ЄСВ, ніж очікувалось, - 66,2 мільярда замість 69,5 мільярдів.

Справа ще й в пандемії коронавіруса. Варто нагадати, що не так давно ФОПів першої групи за грудень 2020 року та січень-травень 2021 року в уряді вирішили звільнити від сплати ЄСВ. Причому далі був ще один подібний закон, який передбачав звільнення ФОПів від сплати ЄСВ за себе за ті місяці, за які роботодавець на основній роботі сплатив за них страховий внесок.

За словами міністра соціальної політики Марини Лазебної, в результаті ПФУ втратив приблизно 4 мільярда гривень. Проте, якщо така ситуація буде рік, то мова може йти вже про 16 мільярдів. Наразі експерти називають майже єдиним способом – це внести зміни до Державного бюджету на 2021 рік, та збільшити фінансування ПФУ.

Слід також не забувати про пенсійну реформу, якою наразі займаються в уряді. Накопичувальна система робиться не лише для того, щоб українці отримували гідні виплати. Інший бік – це можливість знизити навантаження на ПФУ. Правда, наразі невідомо, коли така система запрацює. В уряді не виключають, що така реформа може зайняти багато часу.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що українцям пояснили деталі карантинної допомоги. Як виявилося, виплати від держави зможуть отримати далеко не всі.

Також повідомлялося, що під час вимушеної самоізоляції українці мають право на страхові виплати. Стало відомо, як можна отримати допомогу.

Крім того, в Міністерстві соціальної політики пояснили, як можна під час карантину оформити виплати. Як виявилося, не обов’язково навіть виходити з дому.