У травні деяким громадянам виплатять допомогу

У травні 9 числа традиційно в Україні святкують День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. До цього свята ветеранам Уряд виплачує допомогу. Кабмін видав постанову, в якій вказано, кому та скільки повинні до 5 травня 2021 року виплатити разову грошову допомогу, повідомляє usmg.com.ua.

Гривня. Фото: скріншот YouTube-відео
Гривня. Фото: скріншот YouTube-відео

Отож, до переліку потрапили наступні категорії громадян:

  • Особи з інвалідністю, що були отримані внаслідок війни, а також українці, яким на момент ув'язнення не було 14 років. Це в'язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового утримання, яких визнали особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання або ж трудового каліцтва. Особам з першою групою інвалідності виплатять 4 421 грн, другої групи - 3 906 грн, третьої - 3 391 грн.
  • Учасники бойових дій, що постраждали під час Революції Гідності, а також громадяни, яким було менш як 18 років на момент ув'язнення в концентраційні табори чи в гетто.Також виплати призначать дітям, що народилися у місцях примусового тримання їх батьків. Розмір допомоги - 1 491 грн;
  • Особи, що мають особливі заслуги перед Батьківщиною отримають 4 421 грн;
  • Членам сімей загиблих, а саме дружині або чоловікові померлої особи з інвалідністю, отриманої внаслідок війни. Сюди також відносяться дружина або чоловік померлого учасника бойових дій. Учасникам війни та жертвам нацистських переслідувань, що отримали інвалідність через загальне захворювання, трудове каліцтво та з інших причин виплату передбачено, якщо вони не одружилися вдруге. Розмір грошової допомоги таким громадянам Кабмін встановив у розмірі 966 грн.
  • Учасникам війни та особам, що перебували примусово в таборах та гетто, українцям, яких проти їх волі вивезли на роботи, дітям партизанів та підпільників, а також іншим учасникам боротьби у тилу ворога. Сума допомоги складатиме 612 грн.

Якщо до 5 травня 2021 року таким особам разова матеріальна допомога не була перерахована, вони можуть звернутися до місцевого органу соціального захисту та їм перерахують грошову допомогу до 30 вересня.

Вказано, що ветеранам, які підпадають під декілька вищезгаданих категорій грошова допомога буде виплачена тільки в одній категорії, що передбачає більший розмір виплати.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що Кабмін оприлюднив перелік тих, хто може подати заявку на нарахування 8000 грн карантинної допомоги від держави.

Також ми писали, що щоб отримати пенсію, українцям оновили вимоги, це важливо знати.

Нагадуємо, що деякі українці можуть отримати компенсацію за невикористану санітарно-курортну путівку, про які суми йдеться.