Українцям розповіли, за яких умов дітей можуть не пустити навчатися

Таке повідомлення з’явилося на офіційній сторінці Офісу Омбудсмана України. Так, уповноважена з прав людини Людмила Денисова пояснила, що в тому разі, якщо в дитини немає необхідних за віком щеплень, її можуть не допустити до навчання в школах. При чому в даному випадку не буде вважатися, що порушуються права.

Справа в тому, що частіше за все батьки в таких ситуаціях кажуть, що порушують права дитини на освіту. Проте, пояснила уповноважена з прав людини в парламенті, на сьогоднішній день є безліч способів отримувати освіту і дистанційно, тому, по факту, дитину ніхто не буде позбавляти права навчатися. Що до загальної вакцинації, то вона створює імунітет і для дітей з щепленням, і для тих дітей, в яких немає щеплень через медичні протипоказання, зазначила Денисова.

Нещодавно також було відповідне рішення Верховного суду України. Варто нагадати, що тоді розглядали справу про школярку, яку відсторонили від занять через відсутність щеплень. В суді ж зазначили, що це не порушує право дитини на освіту. Також Людмила Денисова зазначала, що загальнонаціональна вакцинація була визначена обов’язковою і представниками Європейського суду з прав людини.

Варто також нагадати, що мова йде лише про ті щеплення, які визначені Календарем щеплень. Наразі, в перелік не входить вакцинація від коронавірусу. Можливо, в майбутньому і вакцина від COVID-19 потрапить до списку обов’язкових, проте наразі – таких розмов немає. Тобто, справа лише в щепленнях за віком – якщо їх немає, то вашу дитину цілком мають право не допустити до занять в освітньому закладі.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що вже скоро постачальники дадуть нові тарифи на блакитне паливо. Стало відомо, як компанії зможуть змінювати свої ціни.

Також повідомлялося, що українцям пояснили, як можна перейти на інший вид пенсії. Стало відомо, чи може це бути вигідно.

Крім того, в Міністерстві соціальної політики пояснили, як треба оформлювати пенсійні виплати під час карантину. Важливі поради українцям.