Кому незаконно зменшили пенсії

Конституційний суд України підтримав позицію скаржників, які вважали неправомірною методику визначення розміру пенсії, що була введена у 2015 році. Деталі цього важливого рішення повідомила у себе на сторінці у Facebook голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Ольга Совгиря.

Конституційний суд України. Фото: скріншот YouTube-відео
Конституційний суд України. Фото: скріншот YouTube-відео

Вона повідомила, що ще у 2018 році на розгляді Конституційного суду перебувала скарга, в якій біло вказано на те, що після зміни методики нарахування пенсій у 2015 році суттєво зменшився розмір пенсій, що гарантує держава.

Торкнулася така несправедливість громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської аварії. Вказано, що Конституційний суд встав на бік скаржників, тим самим визнав порушення збоку держави зобов'язань стосовно забезпечення соціального захисту цієї категорії громадян.

До слова, незабаром відбудуться 35-і роковини трагедії Чорнобильської катастрофи. Кабінет міністрів України за засіданні, присвяченій узгодженню плану заходів розглянув й питання підвищення виплат чорнобильцям.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доручив профільним відомствам, а саме Пенсійному фонду, Міністерству соціальної політики та Державному агентству з управління зоною відчуження збільшити видатки на забезпечення пенсією осіб з інвалідністю, які є учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та постраждалим громадянам внаслідок катастрофи.

Також Денис Шмигаль доручив збільшити таким громадянам щорічний розмір виплат на оздоровлення та збільшити розмір грошової компенсації вартості продуктів харчування.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що в Міністерстві соцполітики повідомили, як українцю отримати компенсацію від держави на бензин, транспорт та його обслуговування.

Також ми писали, що Мінсоцполітики пропонує змінити систему пільг на проїзд у громадському транспорті для певних категорій громадян, відповідний законопроєкт вже поданий до парламенту.

Нагадуємо, що Марина Лазебна повідомила, якій категорії пенсіонерів у липні поточного року передивляться розмір виплат та додадуть гроші. Стало відомо, по яку суму надбавки йде мова.