Кому не перерахують пенсійні виплати у квітні

З квітня згідно з пенсійним календарем повинен зрости розмір виплат українцям, що після виходу на заслужений відпочинок продовжують працювати. Однак очікувати підвищення слід не усім, повідомляє газета "Пенсійна справа".

Гроші. Фото: скріншот YouTube-відео
Гроші. Фото: скріншот YouTube-відео

Жителька Одеської області 72-річна пенсіонерка Лариса Сергіївна звернулася до редакції, щоб поцікавитися, чи законно їй відмовили від перерахунку розміру її виплати.

Жінка написала, що вийшла на пенсію ще у 2012 році, однак у період з 24 грудня 2019 по 1 вересня 2020 року ще офіційно пропрацювала, про що надала до Пенсійного фонду довідку. Пенсіонерка розраховувала, що ці 8 місяців додаткового стажу їй зарахують тау квітні вона отримає перерахунок.

Однак, їй повідомили, що цей страховий стаж вплине на її виплати лише через 2 роки, тобто перерахунок у 2021 році їй не будуть проводити.

В Законі України дійсно вказано, що перерахунок виплат пенсіонерам, враховуючи новий набутий страховий стаж проводиться кожні 2 роки у разі, якщо людина набула 24 додаткові страхові місяці стажу. Однак, якщо їх менше, то таким пенсіонерам теж проводять перерахунок.

У випадку заявниці, експерти вважають, що їй можна було б провести перерахунок виплат у поточному році, адже вийшла жінка на пенсію давно. Згідно з законом, вона могла це зробити ще у 2004 році, коли їй виповнилося 55 років.

Однак, продовжувала робити ще до 2012 року, тому за цей час жінці повинні були проводити перерахунок через збільшення страхового стажу.

Оскільки з того часу жінка не робила довгий час, тому їй не перераховували пенсію. Тепер в неї хоч і 8 місяців страхового стажу, а не 24, все одно їх повинні враховувати.

Скоріш за все, перерахунок проведуть автоматично, коли прийде час. Можливо, виплати не переглянули через строки. Щороку терміни переглядаються й тим, кому перерахунок положений, його проводять щороку з 1 квітня.

Перерахунок пенсій. Фото: скрін Пенсійна справа

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що Мінсоцполітики розповіло деталі запуску накопичувальної пенсійної системи.

Також ми писали, що Пенсійний фонд розповів про хід фінансування пенсійних виплат громадян.

Нагадуємо, що українцям порадили, як можна підтвердити свій трудовий стаж у разі, якщо в архіві не збереглися дані.