Чому в Європі вважають, що в Україні практично немає ринку газу

В Україні вже майже рік працює ринок блакитного палива. В цьому є і плюс, адже громадяни тепер можуть обирати самостійно постачальників. Проте, тарифи збільшилися в рази: за підрахунками фінансового директора компанії «Нафтогаз» Ярослава Диковицького, вартість палива в Україні зросла майже на 200 відсотків (з 2,88 гривень до майже 8,8 гривень за кубометр). Що наразі відбувається з ринком блакитного палива в Україні розповіли UBR.ua спільно з Центром журналістики Київської школи економіки в рамках програми Energy Reporting and Investigation.

Гроші. Фото: YouTube, скрін
Гроші. Фото: YouTube, скрін

Навіть в період, коли очікувався так званий «пік» вартості палива, Нафтогаз пропонував клієнтам одну з найнижчих цін – 6,99 гривень за кубічний метр палива. Здавалося б, це могло б бути результатом високого рівня менеджменту. Щоправда, спеціалісти з Європейського Союзу вважають інакше.

Критика з ЄС

Так, ще в травні минулого року, коли в нашій країні лише готувалися запускати ринок блакитного палива, Секретаріат Європейського Енергетичного співтовариства заявив, що в українській моделі є чимало проблем. Зазначалося, що немає механізму, в якому «Укргазвидобування» повинна реалізовувати 7,5 мільярдів кубів блакитного палива.

Європейські експерти зазначали, що є великий ризик того, що цей ресурс буде поставлятися компанії «Нафтогаз» без забезпечення доступу на вільний ринок для інших учасників при цьому.

Формули для підприємств теплокомуненерго

Розрахунок тарифів для теплокомуненерго в Європі також розкритикували. Зазначалося, що вартість ресурсу прив’язана до цін на хабі TTF в Нідерландах, додаючи до неї компенсацію витрат на транспортування. Однак при цьому газ добувають в Україні. Тобто звідки тоді прив’язка до іноземних хабів – велике питання.

Газовий податок

Майже всі громадяни в Україні сплачують газовий податок. Він закладений і в платіжках за паливо, і в платіжках за гарячу воду. Наприклад, в січні 2021 року «Нафтогаз» продавав паливо населенню по тарифу 6,86 гривень за кубічний метр. При цьому для опалення багатоквартирних будинків «Нафтогаз» продає ресурс по 8,8 гривень кубічний метр. Тобто газ начебто один, а ціна різна.

При цьому ціна, яку «Нафтогаз» надав ряду незалежних трейдерів за прямими контрактами в лютому - 6,60 гривень за кубічний метр. Наприклад, при споживані 500-1000 кубів блакитного палива в жовтні-грудні минулого року, якщо газовий податок був приблизно в половину вартості, на податок люди сплачували приблизно 1,5-3 тисячі гривень.

Наразі, якщо брати квартиру в столиці з площею в 60 квадратних метрів та платіжкою за блакитне паливо приблизно в 3,5 гривень на місяць, то податок виходить десь в 1 200 гривень на місяць. Навряд чи, думають експерти, це було б можливо, якщо б були враховані зауваження і пропозиції європейців при старті ринку блакитного палива.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що українцям стали масово приходити судові позови за борги стосовно комунальних послуг. Громадянам пояснили, що буде відбуватися в таких випадках.

Також повідомлялося, що в парламенті зареєстрували новий законопроєкт, який передбачає введення нових пільг на електроенергію. Стали відомі перші подробиці.

Крім того, українцям пояснили, хто має право на отримання карантинних виплат. Крім того, громадянам розповіли, як оформити заявку на таку допомогу від держави.