Як визначають якість атмосферного повітря в Україні

Для того, щоб визначити, наскільки забруднене атмосферне повітря в Україні, учені використовують супутник Sentinel-5P, повідомляє nas.gov.ua.

Забрудненість повітря. Фото: скріншот YouTube-відео
Забрудненість повітря. Фото: скріншот YouTube-відео

Встановлений спеціальний супутник Sentinel-5P, який передає дані щодо стану атмосферного повітря. Но основі цієї інформації й був розроблений метод, що дозволяє оперативно оцінювати якість атмосферного повітря та виділяти окремі міста.

Вказано, що щоденно аналізується інформація щодо змісту рівню діоксиду азоту (NO2), вуглецю (CO), формальдегіду (HCHO), діоксиду сірки (SO2), а також на вміст озону (O3). Обробка даних відбувається приблизно через 3 години як відбулося зондування території України.

Щоб провести аналіз над окремими містами щодо кількості хімічних речовин, залучені певні методи деталізації.

В статті автори детально описали, як супутникові дані розшифровуються та визначається вміст хімічних речовин в атмосферному повітрі. Також науковці вказали причини, чому не виходить точно правильно інтерпретувати дані супутника та на які труднощі натрапляють науковці під час проведення аналізу спостережень за допомогою супутника.

До слова, згідно з даними з сайту оцінки забруднення навколишнього середовища saveecobot.com, станом на 5 квітня у місті Кагарлик, Київської області рівень забрудненості атмосферного повітря визначений як - шкідливий та позначений червоним кольором. Показник становить 178 пунктів.

Ще більш загрозлива ситуація в місті Кривий Ріг, Дніпропетровської області, де рівень забруднення досягає 194 пункти, у місті Запоріжжя - 157 одиниць, у місті Красногорівці, Донецької області - 164 пункти.

Помаранчевим кольором на карті позначений шкідливий рівень для чутливих груп, жовтим - помірний рівень, а зеленим - добрий.

Оцінка забрудненості повітря в Україні. Фото: saveecobot.com

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що синоптик Наталка Діденко попередила українців про повернення снігопадів в Україну на цьому тижні, коли чекати.

Також ми писали, що на початку квітня один з регіонів України вже замітало снігом, за ніч випало до 15 сантиметрів снігу.

Нагадуємо, що ми ділилися посівним календарем на квітень та травень, який підкаже, коли краще сіяти рослини та саджати розсаду у землю.