Кому у квітні не перерахують пенсії та чому

Згідно з графіком підвищення виплат, у квітні черга на перегляд розміру пенсій дійшла й до громадян, що після виходу на заслужений відпочинок продовжують працювати. Пенсійний фонд починаючи з 2018 року став їм автоматично проводити перерахунок без необхідності звернень. Однак, у 2021 році процедура перерахунку виплат пройде дещо по-іншому, повідомляє usmg.com.ua.

Гаманець. Фото: скріншот YouTube-відео
Гаманець. Фото: скріншот YouTube-відео

Вказано, що на перерахунок виплат можуть претендувати ті громадяни, що відповідають усім вимогам. Наприклад, станом на 1 березня поточного року у пенсіонера повинно бути 24 місяці додаткового страхового стажу.

Ця кількість може бути й меншою, але також повинно пройти два роки з моменту минулого перерахунку виплат.

Починаючи з 2004 року перерахунок проводився згідно з даними реєстру застрахованих осіб. З 2018 року та по 2020 рік перерахунок проводився у визначені строки, оскільки звітність про сплату ЄСВ надавалася щомісячно й було видно, як за особу сплачують внески.

Однак, з 1 січня поточного року таку звітність вже не треба подавати щомісяця, а лише щокварталу.

В Податковому кодексі України вказано, що подавати таку звітність потрібно упродовж 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем кварталу, за який подається звіт.

Це означає, що інформація про сплату податку може з'явитися тільки у середині наступного кварталу. Тобто у Реєстрі не буде внесено до 1 квітня 2021 року інформацію про зарплату та страховий стаж осіб за перші два місяці поточного року.

З цієї причини, автоматичний перерахунок відбудеться тоді, коли у Реєстрі буде оновлена ця інформація.

За підрахунками, пенсіонерів, що продовжують працювати в Україні зараз 2 млн. 700 тисяч, з яких перерахунок буде проведено 2 млн. осіб. Решта 700 тисяч пенсіонерів вийшли на заслужений відпочинок нещодавно.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що стало відомо, скільки українців не зможуть вийти на пенсію у 60 років та чому.

Також ми писали, що пенсіонерів попередили, що з осені доставка грошової допомоги та пенсій стане платною послугою.

Нагадуємо, що жінкам з квітня 2021 року вже можна буде вийти на пенсію тільки у 60 років та при наявності 28 років стажу.