Марина Лазебна розповіла про ситуацію з субсидіями

До 15 квітня в Україні офіційно триває опалювальний сезон, але вже в багатьох містах почали або незабаром відключать опалення. Чи вистачить субсидій на усіх до кінця опалювального сезону у зв'язку з ситуацією в країні, повідомила міністерка соціальної політики України Марина Лазебна в ефірі телеканалу "Україна 24".

Рахунки за комунальні послуги. Фото: скріншот YouTube-відео
Рахунки за комунальні послуги. Фото: скріншот YouTube-відео

За словами Лазебної, міністерство постійно аналізує тарифи на комунальні послуги та враховує зміни при призначенні розміру допомоги. Оскільки квітень є останнім місяцем опалювального сезону, виплати продовжаться.

Також міністерка заявила, що грошей вистачить на усіх. За її даними, у березні середній розмір субсидії складав 1 746 грн. Що стосується людей, що отримують пільги на оплату комунальних послуг - 980 грн.

При цьому, в минулому місяці було 1,8 млн пільговиків, що мали право отримати допомогу на сплату комунальних послуг.

На даний час 1,5 млн осіб перейшли на субсидії. Тобто українець самостійно обирає, яка програма для нього краща.

Також Лазебна повідомила, що після успішного завершення опалювального сезону Мінсоцполітики вже буде підбивати підсумки. На неопалювальний сезон розмір виплат стане значно меншим, оскільки вже не потрібно стільки використовувати газу.

Міністерка наголосила, що незабаром вже почнеться новий опалювальний сезон з 15 жовтня й до нього Мінсоцполітики потрібно підготуватися завчасно та розрахувати ресурси.

З травня в Україні почнуть діяти нові правила на ринку газу. Компанії, що постачають "блакитне паливо" повинні скласти річний контракт на поставку газу, де буде прописаний тариф. Він не буде змінюватися протягом дії договору й це дасть можливість спланувати кошти Мінсоцполітики.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що українцям пояснили, що станеться з субсидією у разі зміни постачальника газу та чи потрібно повідомляти про зміни в найближче Управління соціального захисту.

Також ми писали, що українцям треба вчитися економити електроенергію, адже вже через декілька місяців тариф можуть підвищити. Експерт прогнозує здорожчання з 1 липня, яким може стати тоді тариф.

Нагадуємо, що з 25 березня "Ощадбанк" змінив тарифи, тепер за переказ коштів з картки на карту знімається комісія.