Українцям пояснили, чому про пенсію в 60 років можуть мріяти не усі

З квітня жінки зможуть виходити на пенсію, як у чоловіки у 60 років. Однак, не всі громадяни в Україні навіть при досягненні цього віку зможуть піти на заслужений відпочинок. Ще з 2017 року було прийняте рішення поступово підвищувати вимоги до стажу. В Законі України про обов'язкове державне пенсійне страхування вказані усі нюанси.

Люди. Фото: скріншот Youtube-відео
Люди. Фото: скріншот Youtube-відео

Тобто з кожним роком необхідну кількість стажу підвищують на 12 місяців. Наприклад, жінки у цьому році зможуть вийти у 60 років тільки при наявності 28 років стажу. Щорічне підвищення на 1 рік триватиме до 2028 року, коли громадянам 60-річного віку вже треба буде мати 35 років стажу.

Це означає для 45% українців, що досягнуть до того часу 60 років, що в них не буде можливості отримувати виплати за віком через нестачу страхового стажу.

Все тому, що багато українців працюють неофіційно, відповідно у бюджет не сплачуються податки у Пенсійний фонд. Людина може працювати без перерви та мати навіть понад 35 років трудового стажу, однак враховується тільки той період, за який були сплачені внески.

Ось і виходить, що більшості українців через те, що вони не відповідають вимогам по стажу треба забути про виплати у 60 років. У кращому випадку, при наявності від 25 років стажу у 2028 році людина зможе вийти у 63 роки на заслужений відпочинок.

Якщо ж стільки не буде напрацьовано, тоді менші вимоги по стажу вже будуть до 65-літніх - від 15 до 25 років стажу.

Також Уряд передбачив для громадян, яким не вистачає декілька років стажу можливість його докупити. Щоправда, ціни як кажуть "кусаються" - особливо для осіб, що не працюють.

Можна скласти договір на добровільну участь у сплаті страхових внесків, який оформлюється на строк до 1 року. Тобто щомісяця треба сплачувати страховий внесок. Станом на 2020 рік ця сума становила 1039,06 грн. Другий варіант - сплатити всю суму за один раз за попередні періоди.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що Мінсоцполітики подало законопроєкт на розгляд нардепів щодо зміни розрахунку прожиткового мінімуму.

Також ми писали, що українців, що отримують пенсії та пільги через "Укрпошту", хочуть перевести на обслуговування банків, що треба знати.

Нагадуємо, що у квітні перерахують пенсії майже 2 млн громадян, хто у списку.