Список продуктів для здорової печінки

Печінка виконує багато завдань, тому підтримка цього органу дуже необхідна. Без належної роботи печінки не будуть розчіплюватися токсини, вироблятися білки, холестерин та жовч, а також засвоюватися вітаміни, мінерали та вуглеводи. Але є продукти, які підтримають здоров'я печінки, їх перелічило видання healthline.com.

Продукти. Фото: скріншот YouTube-відео
Продукти. Фото: скріншот YouTube-відео

До переліку продуктів потрапили як напої, так й овочі та фрукти. Наводимо нижче список продуктів та чому вони корисні для печінки:

  • Кава. Проведені дослідження показали, що цей напій захищає печінку від хвороб навіть, якщо у людини вже є проблеми з цим органом. Знижується ризик виникнення цирозу, а у людей з хронічними захворюваннями цього органу знизиться ризик постійного пошкодження. Також знижується ризик виникнення раку печінки. При цьому, найбільшу користь кава приносить тим, хто випиває принаймні три чашки цього напою за день. Кава запобігає накопиченню в печінці жиру та колагену, що впливають на захворюваність цього органу.
  • Чай. Японські вчені повідомили, що 10 чашок зеленого чаю в день здатне покращити здоров'я печінки. У людей з неалкогольною жировою хворобою печінки, що вживали протягом 12 тижнів зелений чай, дослідження показало покращення рівню печінкових ферментів. Крім цього, зменшилися жирові відкладення на печінці та окислювальний процес. Що ж до чорного чаю, то він зменшив багато негативних наслідків дієт з високим вмістом жиру та покращив показники крові, що характеризують й стан печінки.
  • Грейпфрут. У цьому фрукті є антиоксиданти - нарінгенін і нарингін, що захищають печінку. Вживання цього продукту зменшує запалення та посилює захисні функції організму. Це підтвердили дослідження на тваринах, однак на людях такий ефект не перевіряли.
  • Чорниця та журавлина. Антиоксидант антоціан придає цим ягодам такого яскравого кольору. Проведені на тваринах дослідження показали, що сік цих ягід здатний зберегти печінку здоровою. Чорниця посилює імунітет, а якщо вживати ці ягоди протягом 21 дня, то печінка буде захищена від пошкоджень.
  • Виноград, особливо червоні та фіолетові сорти, багаті на різні корисні сполуки. Один з відомих сортів винограду - ресвератрол має багато переваг. Виноград та сік з нього знижують запалення в печінці, запобігають пошкодженню та підвищують рівень антиоксидантів.
  • Сік з буряку. В ньому міститься джерело нітратів та антиоксидантів - беталаїни. Буряковий сік корисний тим, що зменшує окислювальні пошкодження та запалення печінки, а також приносить користь серцю.
  • Хрестоцвіті овочі. До них відносяться брюссельська капуста, броколі та зелень гірчиці. У цих овочах багато клітковини, а також корисних рослинних сполук. Навіть ці овочі у відвареному вигляді збільшують детоксикаційні ферменти та захищають печінку від пошкоджень.
  • Горіхи. В цих продуктах багато жирів, поживних речовин, антиоксидантів вітаміну Е та інших рослинних сполук. Вони корисні не тільки для печінки, а й для серця.
  • Жирна риба. В таких сортах містяться омега-3 жирні кислоти, здатні зменшити запалення та знизити ризик серцевих хвороб. Однак. треба дотримуватися міри, адже через велику концентрацію жирних кислот можуть виникнути й проблеми.
  • Оливкова олія. У людей з неалкогольною жирною хворобою печінки, котрі вживали одну чайну ложку олії вдень, покращився рівень ферментів печінки. Тим, у кого менше жиру в печінці, також слід вживати оливкову олію, бо вона покращує чутливість до інсуліну.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що експерт спрогнозував ціни на продукти в Україні, будемо платити більше, ніж у Польщі.

Також ми писали, що які продукти подорожчали в Україні, та де вигідніше скуповуватись - у супермаркеті чи на базарі.

Нагадуємо, що українцям пропонують підвищити розмір податків.