Українцям розповіли, чи буде доставляти пенсії "Укрпошта"

Міністерство соціальної політики не один раз наголошувало про те, що усі виплати громадяни будуть отримувати у визначені терміни, не дивлячись на пандемію коронавірусної інфекції. Однак, останніми місяцями керівництво "Укрпошти" не могло дійти згоди щодо нових тарифів з чиновниками, що турбувало немало пенсіонерів. Після скандалу з Мінсоцполітики стало відомо, як з квітня будуть отримувати пенсії люди. Міністр інфраструктури Владислав Криклій дав роз'яснення на це хвилююче питання.

"Укрпошта". Фото: скріншот YouTube-відео
"Укрпошта". Фото: скріншот YouTube-відео

До березня "Укрпошта" погодилася доставляти пенсії, грошову допомогу, посилки та продукти харчування жителям віддалених сіл та населених пунктів за старими тарифами. До слова, їх не переглядали досить довгий час.

Необхідність підвищення тарифу спричинилося й підвищенням розміру мінімальної заробітної плати. Довгий час чиновники не могли домовитися, голова "Укрпошти" Ігор Смілянський повідомив, що якщо не підняти тариф, то він буде змушений звільнити частину листонош.

Таким чином, постраждали б старенькі люди, що не можуть дістатися до найближчого відділення банку. До слова, всього приблизно 3,5 млн пенсіонерів отримують грошові виплати з доставкою додому.

Загалом в Україні приблизно понад 27 тисяч населених пунктів, де проживає приблизно 13 млн пенсіонерів, що не мають ні відділення банку чи навіть банкомату.

Тому Уряд довгий час шукав компромісне рішення, яке б задовольнило усіх. На щастя, його все ж таки знайшли та люди й надалі будуть отримувати своєчасно пенсії та грошові виплати.

Старі тарифи були затверджені Кабміном у 2019 році та вони вже не покривають вартість доставки. Тому, сторони домовилися збільшити тариф в місті з 1,15 до 1,3%, а у селах та смт - з 2,3% до 2,65% від суми виплати.

За словами Криклія, ці домовленості дозволять не затримувати доставку пенсій громадянам та зберегти робочі місця для 10 тисяч листонош з усієї країни.

Смілянский також повідомив про те, що вдалося досягти після перемовин з чиновниками Мінсоцполітики та Мінінфраструктури. За його словами, Уряд ухвалив підвищення тарифу на 11%, хоча зарплата зросла на 37%, але все одно рішення дозволить продовжити роботу з доставлянням пенсій та виплат громадянам.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що НКРЗІ відмовив "Укрпошті" в проханні підтримати підвищення тарифів на їх послуги.

Також ми писали, що став відомий графік роботи відділень "Укрпошти" на період карантину до 9 квітня.

Нагадуємо, що Міністерство цифрової трансформації перелічило 4 регіони, де незабаром з'являться мобільні ЦНАПи.