Які послуги тепер можна отримати безплатно

З 1 квітня значно розширився пакет послуг в медичних закладах, які тепер надаватимуться абсолютно безплатно жінкам, що незабаром стануть мамами. Також для українців значно розширився безплатний пакет стоматологічних послуг. Про важливі зміни розповів на брифінгу, що транслював НСЗУ у Facebook голова відомства Андрій Віленський.

Медична сестра. Фото: скріншот YouTube-відео
Медична сестра. Фото: скріншот YouTube-відео

З 1 квітня стартувала нова Програма медичних гарантій, у рамках якої головним завданням є охорона материнства. Вказано, що пріоритетною задачею у поточному році стане надання медичної допомоги при пологах.

Віленський розповів, що тепер у жінок є вибір, у кого з лікарів можна знаходитися під наглядом під час вагітності. На вибір можна обрати сімейного лікаря або ж гінеколога в жіночій консультації.

Також можна буде за власним бажанням обрати й пологовий будинок, де на світ з'явиться малюк. Вказано, що місце прописки та проживання не буде відігравати у цьому важливу роль. Голова НСЗУ наголосив, що ніяких благодійних внесків сплачувати вже не потрібно.

За даними, вже 700 медичних закладів подали до НСЗУ заяви щодо готовності надавати якісну та безпечну допомогу матері та новонародженому.

Повідомляється, що тариф на ведення вагітності буде складати 720 грн. на місяць. У безплатний пакет послуг входить:

  • Нагляд за вагітною, консультації, огляд та необхідні обстеження;
  • Ведення вагітності: поставити вагітну на облік та розробити індивідуальний план ведення вагітності відповідно до групи ризику;
  • Інструментальні та лабораторні дослідження: УЗД, біохімічні аналізи, лікування в амбулаторних умовах або при потребі на денному стаціонарі;

Тепер до гінеколога вагітні можуть звертатися без направлення. Однак, якщо запланована планова госпіталізація, потрібно взяти у лікаря електронне направлення. Термінову допомогу надають без направлення.

Також розширився список безплатних послуг у стоматологічному кабінеті:

  • Стоматолог проводить перший огляд пацієнта для оцінки стану його порожнини рота;
  • Надає термінову стоматологічну допомогу хворому, як дорослому, так і дитині;
  • Дітям положена планова медична допомога, але сюди не входять ортодонтні процедури та протезування;
  • Знеболення під час виконання лікування зубів;
  • Надання невідкладної допомоги у разі потреби.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що у МВС показали повітряні швидкі, що з 1 квітня почнуть надавати термінову допомогу жителям західних областей.

Також ми писали, що у Міністерстві охорони повідомили, які зміни відбудуться в наданні амбулаторної допомоги українцям.

Нагадуємо, що президент України повідомив про введення нового типу документу, кому він буде потрібний.