Основні зміни в Україні з 1 квітня

Відсьогодні, 1 квітня в Україні набирають чинності ряд важливих змін, що впливають на життя українців. Стосується це майбутніх пенсіонерів, оскільки підвищуються вимоги до пенсійного віку та трудового стажу. Також портал "Стіна" розповість, що буде з тарифами на газ, вартістю за проїзд у транспорті та які медичні послуги тепер входять до переліку безоплатних послуг.

Жінки. Фото: скріншот YouTube-відео
Жінки. Фото: скріншот YouTube-відео

Збільшення пенсійного віку

З 1 квітня 2021 року набрали чинності нові вимоги до виходу на пенсію для жінок. Тепер це зможуть зробити українки при досягненні 60-річного віку. До слова, це останній етап підвищення пенсійного віку.

Таким чином, тепер як жінки, так і чоловіки можуть йти на заслужений відпочинок в однаковому віці - в 60 років. Це означає, якщо жінка народилася пізніше 1 квітня 1961 року, то їй треба чекати, доки виповниться 60 років. Ті ж громадянки, що народилися у період з 1 жовтня 1960 до 31 березня 1961 року, ще мають право піти на пенсію у 59,6 років.

Вимоги до пенсійного стажу

Змінилися вимоги й до страхового стажу, що стосуються не тільки жінок, а й чоловіків. Тепер у 60 років зможуть піти на заслужений відпочинок ті громадяни, що матимуть 28 років страхового стажу. Якщо не вистачає стажу, то на пенсію людина вийде набагато пізніше - в 63 роки якщо матиме не менше 18 років стажу, а у 65 - не менше 15 років.

Перерахунок пенсій

У квітні збільшаться виплати у 2 млн пенсіонерів, що вийшли на пенсію до 1 квітня 2019 року. Саме стільки громадян після виходу на заслужений відпочинок продовжують працювати. За цей строк у громадян повинно накопичитись 24 роки додаткового страхового стажу, тобто за який були сплачені податки.

Тарифи на газ

Скінчився строк дії граничного тарифу на газ 6,99 грн за кубометр, що був встановлений Кабінетом міністрів.

Постачальники газу вже повідомили нові тарифи, деякі компанії підняли ціну. ТОВ "Азовгаз" встановив для своїх клієнтів найвищу ціну - 8,85 грн за кубометр. "Нафтогаз" залишив тариф для клієнтів на тому ж рівні - 6,86 грн за кубометр.

Ціни на газ у квітні. Фото: Газправда

Завершення опалювального сезону

У деяких містах вже повідомили про завершення опалювального сезону, хоча дата відключення опалення залежить від температури повітря.

З 1 квітня відключать опалення в Павлограді й Дніпрі, з 5 квітня - в Києві та Одесі, 5-10 квітня у Маріуполі, 7-8 квітня у Луцьку, а у Харкові та Кропивницькому - з 15 квітня.

Нова програма медичних гарантій

Українцям будуть надавати безплатно пакет з 35 видів медичних послуг, якщо є заключена декларація з сімейним лікарем.

Для вагітних жінок послуги були об'єднані в окремий пакет. Також будуть надаватися й безплатно стоматологічні послуги. До профільних лікарів можна буде звертатися без направлення.

Медична допомога. НСЗУ

Зелені картки в Київському метрополітені

Зеленими проїздними картами вже не можна буде скористатися, буде діяти тільки електронний білет. Оплатити можна проїзд:

  • За допомогою карти Kyiv Smart Card;
  • Безконтактною банківською картою;
  • За допомогою мобільного додатку Google Pay, Apple Pay, Kyiv Smart Сard;
  • Придбати одноразовий квиток з QR-кодом.

Здорожчання білетів

Від сьогодні вартість квитків на потяг зросте на 2%, а до кінця року й взагалі тариф планують підняти на 22%.

Відкриття кордонів

Українці можуть полетіти на відпочинок до Кіпру Дозволений в'їзд без проходження карантинну, однак потрібно зробити два тести на COVID-19. За 72 години до відльоту потрібно зробити тест та мати негативний результат. В Кіпрі треба пройти за власний кошт ще одне тестування.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що посівний календар на квітень та травень по датах на 2021 рік допоможе отримати гарний врожай.

Також ми писали, що синоптик Наталка Діденко розповіла про погоду на 1 квітня.

Нагадуємо, що ми розповідали, яке свято відзначається 1 квітня, народні прикмети та заборони.