В Україні активно готуються до запуску ринку землі

Вже з липня поточного року в Україні стартує ринок землі. З цього терміну українцям дозволили купляти в українців землю, призначену для сільськогосподарського користування. Одна особа може купити до 100 га. Стало відомо, скільки ж буде коштувати один гектар та де готові платити найбільше, з'явилася карта з розцінками по областях, пише legalhub.online.

Роботи у полі. Фото: скріншот YouTube-відео
Роботи у полі. Фото: скріншот YouTube-відео

За словами співрозмовника у Держгеокадастрі, вже через два тижні в Україні з'явиться Міністерство аграрної політики.

На те, щоб підготувати усі необхідні документи, пішло немало часу, але усі необхідні роботи майже завершені. Одним з направлень нового міністерства й буде ринок землі, адже його відкриття відбудеться вже незабаром, у липні 2021 року.

Також співрозмовник з Держгеокадастру й повідомив приблизну вартість гектару землі в Україні. Він відмітив, що ціни будуть різними, тому різниця між регіонами буде дуже відчутна.

Вказано, що ціна на землю залежить від того, яка конкуренція на цю ділянку та чи можна буде змінити її призначення. Тобто ті ділянки, що знаходяться вздовж основних трас, з сільського призначення можливо буде перевести в іншу категорію. Тоді там зможуть будувати АЗС, готель чи логістичний центр. Такі ділянки землі вже зараз продають за $10 000 за один гектар, а іноді й ще дорожче.

Ринок землі. Держгеокадастр

Спрогнозувати вартість землі сільськогосподарського призначення зараз досить складно. Але у Держгеокадастрі припустили, які ціни будуть в областях, та де гектар буде коштувати дорожче з усіх:

  • Черкаська область - гектар землі можна буде продати за $1875-$2500;
  • Чернівецька область - приблизно $1850-$2470;
  • Харківська область - $1845-$2460;
  • Кіровоградська область - $1770-$2360;
  • Донецька область - $1725-$2300.

А ось жителям наступних областей пощастить набагато менше, там за гектар землі готові платити набагато менше:

  • Житомирська область - $1100-$1590;
  • Львівська область - $1200-$1600;
  • Волинська область - $1215-$1620;
  • Рівненська область - $1220-$1630;
  • Чернігівська область - $1340-$1760.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що кожен українець має право отримати 2 га землі. З'явилася покрокова інструкція, як безплатно отримати землю від держави.

Також ми писали, що опублікований посівний календар на квітень, в які дні можна працювати на землі, сіяти рослини та займатися розсадою, а коли краще не виходити на город.

Нагадуємо, що народний синоптик Леонід Горбань спрогнозував, якою буде погода в квітні та травні, а також на початку літа - в червні.